Vad gör EU ??
Vad gör EU ?
Sedan 1995 är Sverige medlem i Europeiska unionen, EU. En hel del förslag som riksdagen beslutar om kommer ursprungligen från EU.
Sveriges medlemskap i EU innebär att riksdagen inte är ensam om att fatta beslut om lagar som ska gälla i Sverige. Det gör också EU:s institutioner. EU:s ministerråd är en institution där många viktiga EU-beslut fattas. Sverige representeras av regeringen i ministerrådet. Det innebär att riksdagens inflytande i EU går genom regeringen.
EU:s uppgifter
Ett stort arbete för EU i dag är att se till att EU:s tullunion och inre marknad fungerar. Med den inre marknaden menas att EU:s 27 medlemsländer fritt kan köpa och sälja varor och tjänster sinsemellan och att pengar och människor kan röra sig fritt inom EU. EU-länderna samarbetar också om frågor som till exempel miljö, invandring och brottlighet. EU har dessutom en samordnad utrikes- och säkerhetspolitik.
EU:s institutioner
EU:s institutioner – ministerrådet, kommissionen, parlamentet, domstolen och revisionsrätten – ska tillsammans göra det EU:s länder vill. I EU-fördragen som alla EU-länder har skrivit under står det vad EU ska göra, hur EU ska arbeta och hur beslut ska fattas.
Riksdagen och EU
I riksdagen följer utskotten arbetet i EU inom sina respektive ämnesområden. I ett tidigt skede av beslutsprocessen i EU granskar utskotten EU-förslag och följer ärendens beredning. För att skapa debatt och beskriva olika uppfattningar som kan finnas om förslaget bland riksdagspartierna kan utskottet skriva ett utlåtande.
Utskotten kan också begära att regeringen överlägger med utskotten om EU-frågor. Inför beslut i ministerrådet samråder regeringen med riksdagens EU-nämd om vilken linje Sverige slutligt ska driva.