USA: s Valsystem

 

 

I USA finns det 50 delstater, och dom väljer guvernörn.  USA: s riksdag kallas Kongressen och den består av senaten och representanthuset, senaten har två ledamöter från varje delstat, oberoende av storlek. Det betyder att det kommer bara två från varje delstat, hur små eller stora de är. I representanthuset finns det ledamöter(antal) som beror på hur många som bor i delstaterna. Presedenten i USA har stor makt, Vart fjärde år är det presedentval, för att kunna bli vald måste man vara över 35 år, Varje person får väljas om som presedent

en gång.

 

 

Varför röstar så få i USA? I Sverige får alla svenska medborgare över 18 år ett röstkort i postlådan. Där står hur man kan rötsa. . Så går det inte till i USA. I stället måste varje person som vill rösta anmäla sig, registrera sig, senast en månad före valen. Många glömmer eller skjuter upp det tills det blir för sent.

UPP

Det är några av orsakerna till att så få röstar i USA, bara cirka hälften av befolkningen. År 2006 var valdeltagandet i Sverige 82 procent.

Omodern rösträkning Samtidigt som presidentvalet hålls flera andra val, ibland så många som 20–25 stycken. Den tekniska utrustningen är gammaldags. Valarbetarna räknar ofta rösterna för hand, och då är risken större att man räknar fel. Bara i vissa röstlokaler räknas rösterna med hjälp av datorer.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0